Czy funkcjonowanie w aktualnie utrudnionej rzeczywistości pozwala dostrzec pozytywny wpływ na branżę spożywczą? Obecna sytuacja może wzmacniać już obecne trendy żywieniowe, choćby prozdrowotność, w które wpisują się przekąski sezamowe. O tym, dlaczego warto je oferować konsumentom opowiada Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.
Konsument nadal chce zdrowszej przekąski
- Mimo panującej sytuacji, w tym momencie nie obserwujemy mniejszego zainteresowania naszymi przekąskami. Dlaczego? Jednym z powodów z pewnością jest to, że ludzie wciąż poszukują słodkiej chwili wytchnienia, podczas której mogą sięgnąć po ulubioną przekąskę. Jednocześnie trend prozdrowotny, który jest już obecny od kilku lat, nadal nie słabnie, a w dobie Covid-19 nabiera dodatkowego znaczenia. Nawet jeśli sięgamy po słodycze, to szukamy tych zdrowszych i korzystniejszych dla naszego organizmu. Nasza marka parasolowa Amki Snacks oferuje sezamki o prostym składzie, z dużą ilością sezamu, bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące źródło błonnika, a przy tym nie zawierające glutenu. Co więcej, Amki Superfoods, czyli nasze innowacyjne batony sezamowe, zawierają dodatek naturalnego miodu i ekspandowanych zbóż, które dodatkowo wzbogacają przekąskę. Benefity funkcjonalne i czysta etykieta to również trendy, na które pandemia nie ma negatywnego wpływu, a wręcz może zwiększać ich wagę – komentuje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.
Garść sezamu w formie przekąsek
Dlaczego przekąski sezamowe szczególnie wpisują się w korzystne dla zdrowia trendy? Sam sezam jest źródłem wielu cennych składników, minerałów czy witamin, a około 50% jego składu to wartościowe tłuszcze. Warto jeść garść sezamu dziennie, a właśnie przekąski sezamowe są jedną z możliwych form jego podania. Jak wskazuje dietetyk Celina Kinicka, ziarna sezamu zwierają też dużo innych mikroelementów niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, choćby fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź czy selen. Dzięki obecności lecytyny sezam poprawia pamięć i koncentrację, a przeciwutleniacze – sezamol i sezaminol – zapobiegają nowotworom i opóźniają proces starzenia się oraz podnoszą odporność organizmu. Ponadto sezam ma właściwości wykrztuśne, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega tworzeniu się skrzepów, ma również działanie moczopędne. Do tego pomaga na zaparcia i hemoroidy, wzmacnia kości, uzębienie, włosy i paznokcie. Zawiera też wiele cennych witamin, m.in. A, E oraz te z grupy B.
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/przekaski-sezamowe-coraz-bardziej-w-trendzie